dimecres, 4 de febrer de 2009

EN POSITIU: 61 MESURES CONTRA LA CRISI


Ningú té la recepta miraculosa contra la greu crisi que estem patint. Així de clar ho ha dit el President de la Generalitat aquesta tarda, en la sessió de control al govern, al Parlament de Catalunya, i amb els crits de fons de centenars de treballadors aturats, de diverses empreses, que s'han manifestat avui per mostrar la seva ràbia, la seva indignació i la seva impotència davant la situació. Contestava així el President les crítiques sobre l’acció de govern fetes des de l’oposició (CiU i PP). Criden i critiquen molt, s’enfaden i gesticulen, però de moment, ni una sola proposta en positiu. Partint de la premisa anterior, ningú té la recepta miraculosa contra la crisi, hem de sumar esforços per totes les parts: governs, bancs i caixes, ciutadans/es, empresaris/es, sindicats, treballadors/es, mitjans de comunicació .... Ens costarà, però d’aquesta crisi n’hem de sortir reforçats i amb la lliçó apresa.

La última mesura acordada pel govern català és la constitució, en les properes setmanes, d’una nova línia d’avals de l’Institut Català de Finances, dotada en 500 milions d’euros, destinada a finançar el capital circulant d’empreses amb dificultats però que presenten plans de viabilitat. Una mesura sens dubte esperada i positiva per a moltes petites i mitjanes empreses que tenen problemes de liquiditat.

Des de l’abril del 2008, el Govern Català ha aprovat 61 mesures per paliar els efectes d’una crisi que sembla no tenir encara final. Aquestes mesures s’estructuren en vuit línies d’actuació: inversió pública, polítiques de promoció i millora de l’accés a l’habitatge, finançament i impuls de l’activitat empresarial, fiscalitat, polítiques actives d’ocupació i d’acció social, tràmits administratius i marc regulador, impuls i adaptació de les actuacions de caràcter estructural en curs i austeritat pressupostària.

Ara cal que comencin a donar resultat, que cadascú faci la seva feina i compleixi la seva funció i que recuperem la confiança a poc a poc. Sense aquests elements, serà molt més llarg i díficil superar la crisi.