dimecres, 1 de desembre de 2010

EL TSUNAMI DE LA DRETA

El president Montilla ens alertava durant la campanya sobre el "tsunami de la dreta" que recorria tot Europa. Volíem construir un mur perquè no arribés a Catalunya, però no ha estat possible. CiU ha guanyat les eleccions de manera clara i contundent, imposant-se arreu del país, també a les Terres de l'Ebre. Per tant, en primer lloc, cal felicitar els guanyadors i desitjar-los molts encerts en aquesta legislatura que ara s'obre. vull també des d'aquí agrair a tots els militants i simpatitzants del PSC i a totes aquelles persones que ens han donat el seu suport aquests dies. Aquesta energia, la canalitzarem ara des de l'oposició, per continuar servint als interessos dels ciutadans, del nostre territori i del país.


És evident que una derrota com la que hem patit els socialistes, també ERC i en menor mesura ICV, no té només una causa que l'expliqui. La greu situació econòmica, la por generada per la crisi, l'atur, el soroll del govern, la mateixa acció de govern, la manca de relat, les relacions Catalunya-Espanya, la cada cop més individualitzada societat (un fet que a mi particularment em preocupa molt), la desafecció...

No vull minimitzar tampoc el que representa la victòria de CiU perquè hi haurà un canvi de model, un canvi evident en les prioritats del nou govern. Lamentablement, algunes iniciatives importants els darrers mesos, com a llei de vegueries, queda ara en via morta, com ja han anunciat alguns dels seus destacats dirigents. És una llàstima que s'aprofiti la greu crisi econòmica per fer passos enrere en la necessària vertebració del país i equilibri territorial o en l'estat del benestar. Des de l'oposició, els socialistes ens hi oposarem amb totes les nostres forces.

Avui tenim un territori molt més ben preparat del que vam trobar quan vam accedir al govern, fa set anys, amb més i millors equipaments de tota classe (escoles, instituts, CAP's, consultoris, polígons industrials, carreteres, regadius, universitat...). Ara cal aprofitar l'oportunitat per generar ocupació i sortir de la crisi com més ràpid millor, però sense que ningú es quedi pel camí. De la crisi n'hem de sortir tots, no només uns quants. I n'hem de sortir més reforçats. Aquest és el principal repte que el govern de CiU té per endavant. Si el seu model és Irlanda, no anem bé, evidentment. Si el seu referent és Cameron, tampoc.

Els socialistes farem una bona oposició, responsable i constructiva. Paral·lament, hem obert ja un procés de reflexió interna que ens conduirà al proper congrés del PSC, a la tardor. No tinc cap dubte que de la derrota en sortirà un partit més fort, més cohesionat, renovat, i amb un millor projecte per al país. No tenim temps per perdre, és hora de treballar per construir de nou una veritable alternativa al govern de dreta.