dimarts, 27 de setembre del 2011

Dia Mundial del Turisme, Ulldecona retrocedeix

Des del 1980 l'Organització Mundial del Turisme celebra tal dia com avui el Dia Mundial del Turisme, commemorant l'aprovació, deu anys abans, dels estatuts de la pròpia organització. L'objectiu és fomentar el coneixement entre la comunitat internacional de la importància del turisme i els seus valors socials, culturals i econòmics. 

Ara fa vuit anys iniciàvem a Ulldecona una verdadera revolució en l'àmbit del turisme. Fins llavors poques coses s'havien fet a Ulldecona per fomentar els nostres actius patrimonials i/o naturals. Tenim al nostre poble un llegat històric de valor incalculable i vam decidir començar per ubicar a l'Ermita de la Pietat el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Abrics de l'Ermita, amb la complicitat i suport de la Generalitat i el Museu d'Arqueologia de Catalunya, convertint-nos en un referent en aquest àmbit, fent les coses a poc a poc, sense voler acaparar molt, amb pas ferm i decidit.  

Vam continuar les obres de restauració del Castell, vam establir rutes al nucli antic i vam iniciar l'ambiciòs projete al voltant de les oliveres mil.lenàries, per protegir-les, fer-ne difusió i valoritzar no només els monumentals arbres sinó també el seu fruit. Hem posat en marxa el primer Museu Natural d'oliveres mil.lenàries, uns arbres que són únics al món, que són símbol de la nostra història. La feina però no s'acaba aquí perquè, en silenci, sense soroll, els darrers vuit anys el poble ha anat comprant terrenys amb poblats íbers per poder-los explotar,  en lo bon sentit de la paraula, algun dia. I hem deixo mil coses més que serien massa llargues d'explicar. 

Això ho hem aconseguit esforçant-nos colze a colze desenes de persones que estimem el nostre poble, que creiem amb el potencial del nostre patrimoni, amb la voluntat que se li done un ús social i públic que va més enllà del negoci i del benefici econòmic, amb una gestió pública cent per cent perquè el que és del poble ha de continuar sent del poble.

I, amb tot això, arribem fins avui, en que celebrem el Dia Mundial del Turisme mentre sonen de fons a Ulldecona els primers tambors de la privatització d'alguns d'aquests actius. Patrimoni del poble i inversió del poble, de tots, però benefici privat. Mal negoci per a Ulldecona. Ens quedarem de braços creuats?