dimarts, 25 de novembre del 2008

TOTS I TOTES CONTRA LA VIOLÈNCIA

Avui se celebra el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, una lluita que ens ha de moure a tots i totes. Aquest és el manifest del PSC en commemoració d'aquest 25 de novembre.

La Llei Integral contra la Violència de Gènere complirà pròximament quatre anys de vigència. El seu desenvolupament s´ha complert en una gran part: s´ha dotat i se seguirà dotant financerament, el nombre de denúncies ha crescut espectacularment, les infraestructures que contempla la Llei han estat engegades en la seva majoria, el Pla de Sensibilització 2007-2008 conclou aquesta primera fase en el pròxim mes de desembre i el seu grau de compliment, així com l´impuls a la consecució dels seus objectius estratègics, han suposat un enorme avenç.

A Catalunya, l´aprovació per unanimitat per part del Parlament, el passat mes d´abril, de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, representa un importantíssim pas endavant en el seu abordatge. El seu desplegament haurà de suposar la implementació d´una àmplia xarxa de serveis i recursos per a les dones a tot el territori.

El compromís adquirit pels governs socialistes amb la ciutadania, les institucions, els diferents equips professionals i, especialment, amb les víctimes d´aquesta violència, segueix vigent i més fort que mai. Però l´èxit de Lleis com aquestes exigeixen, a més, un suport i voluntat social complets i sense fissures: Les normes han d´emanar de la societat, impregnar a qui van dirigides i arrelar en la seva memòria col·lectiva, són els drets bàsics de la ciutadania.

Per això aquest any volem retre el nostre més profund homenatge a aquells ciutadans i ciutadanes que han anteposat fins i tot la seva integritat física a l´ajuda solidària a les dones víctimes de violència de gènere. A aquells ciutadans i ciutadanes que lluiten i seguiran lluitant per retornar la dignitat a les dones que, pel sol fet de ser-ho, sofreixen la mentalitat possessiva masclista que de vegades els costa la vida. A aquells ciutadans i ciutadanes que, sentint la terrible injustícia que per a les víctimes suposa la violència de gènere, intenten canviar les mentalitats opressores i repressives dels maltractadors i a això dediquen el seu esforç i treball amb total honestedat i dedicació. A aquells ciutadans i ciutadanes que, tant des dels estaments socials en contacte amb aquesta xacra com aquells altres des de la seva vivència quotidiana, fan recuperar a les víctimes de violència de gènere la llibertat que els és negada i a la qual tots els éssers humans tenim dret.

Uns tenen noms i cognoms i d´uns altres no coneixem els seus noms però sabem que estan entre nosaltres, lluitant per a retornar la llibertat, la dignitat i la justícia a les dones víctimes de violència de gènere: ells i elles han de ser els referents, per a eradicar, entre totes i tots, que en la nostra societat existeixi tant dolor, tant temor i tant sofriment, recuperant definitivament la nostra qualitat de ciutadania digna i lliure, en igualtat plena.