diumenge, 8 de març de 2009

LA IGUALTAT REAL: MÉS PROP


Fa ara dos anys posava en marxa aquest blog, parlant del Dia Internacional de les Dones. Val la mateixa intrudocció per avui.

És un dia que serveix per tal de fer balanç de tot el que hem aconseguit fins ara i mirar al futur per conèixer tot el camí que ens queda per recòrrer. Serveix també per tal que surtin a la llum les dades que demostren com, després de segles de lluita, encara no hem aconseguit la igualtat real entre homes i dones. Fem passos endavant, però molt poc a poc. A més, mentre la legislació en favor de la igualtat avança a bona velocitat (almenys al nostre país), la societat ho fa a un ritme molt més lent. És difícil canviar costums i tradicions, és molt difícil canviar mentalitats. Tot i això, milions de dones treballadores al món, celebrem juntes el 8 de març, i continuarem posant els nostres granets d'arena per tal de construir una societat més justa i igualitària.

En aquell moment feia referència a la Llei d'Igualtat, avui podria fer-ho a la reforma de la Llei de l'avortament, amb les lamentables paraules d'Esperanza Aguirre, per cert, en relació a la cervesa, a la joventut i a l'avort. Hi ha persones que viuen anclades al passat i es resisteixen als canvis que la societat imposa a poc a poc, què hi farem!.

En aquella ocasió, el manifest del PSC parlava de governs locals, avui, el manifest dels i les socialistes es titula "De la paritat numèrica a la democràcia paritària". El transcric a continuació

Les dones i els homes socialistes commemorem un any més el 8 de març, el Dia Internacional de totes les dones. Un dia ple de reivindicacions i d´esperances. La situació actual de crisi econòmica fa que l´assentament d´un nou model econòmic i social més equitatiu i igualitari esdevingui més imprescindible que mai, i en aquesta necessària transformació l´experiència, els coneixements i els valors de les dones han de tenir un paper protagonista.

Les polítiques progressistes dels darrers anys han significat un avenç importantíssim quant als dret de les dones. Els diferents governs socialistes han construït un marc legislatiu que ha situat aquests drets en l´agenda política. Avui, la Llei integral contra la violència de gènere ens permet disposar de més instruments i més recursos per lluitar contra aquesta xacra intolerable. A Catalunya, el desplegament de la Llei dels drets de les dones per a l´eradicació de la violència masclista suposarà la implementació d´una àmplia xarxa de serveis i recursos per a les dones a tot el territori. La Llei d´igualtat efectiva entre homes i dones i el procés actual de definició de la Llei d´igualtat catalana ens fa donar un gran pas endavant per fer real el dret constitucional a la igualtat i eliminar les discriminacions per raó de gènere, creant condicions d´igualtat en tots els àmbits socials.

El respecte al dret de les dones a decidir sobre la seva salut sexual i reproductiva es farà realitat amb una legislació que garanteixi un avortament legal, segur i accessible a totes les dones tal i com ens marquen les diferents conferències internacionals de Nacions Unides i les resolucions del Parlament Europeu.

Les fites aconseguides són moltes, no ens podem permetre ni un pas enrere. En aquesta època de crisi és fonamental seguir treballant amb l´horitzó de la justícia social i la igualtat d´oportunitats com a garantia de manteniment de l´estat del benestar.

Les dones i els homes socialistes ens vàrem declarar feministes en el darrer congrés del nostre partit. Així doncs, pensem que hem de seguir avançant en l´aprofundiment democràtic, hem de passar de la paritat numèrica a la democràcia paritària. Perquè es tracta de què moltes dones, a més d´accedir a llocs de responsabilitat, puguin exercir el poder amb les condicions necessàries i sense cap tipus de discriminació, en l´àmbit públic i en el privat.

Creiem fermament que s´ha de reconèixer el temps, la seva gestió, com un nou dret de ciutadania. Només donant valor a la vida quotidiana de les persones aconseguirem vèncer aquesta crisi i construir una societat on els valors d´igualtat, equitat i paritat siguin els fonaments bàsics de la convivència.

El projecte socialista per a la construcció d´una societat basada en la igualtat, l´equitat i la paritat, és un camí en el que és cabdal el compromís i la complicitat dels homes. Aquests homes, que com varen fer les dones fa molts anys, reflexionen sobre el rol social masculí. Aquests homes que estan construint unes noves masculinitats per contribuir i ser partícips, juntament amb les dones, en la construcció d´una societat més justa. Una societat que reconegui el dret de les dones i els homes a compartir en equilibri totes i cadascuna de les facetes de la vida.

0 comentaris: