dilluns, 31 d’agost del 2009

FALTEN 5 DIES PER A QUINQUENNALS


Contant avui i divendres, només falten cinc dies per a que comencen les Quinquennals d'Ulldecona, unes festes que tenen un origen religiós i daten del 1939. Com a conseqüència de la Guerra Civil va ser destruïda la imatge de la Verge de la Pietat, una de les patrones d'Ulldecona, junt amb Sant Lluc. L'escultor Vicent Barrera va esculpir llavors una nova imatge i, a partir del 1944, el poble decideix baixar de l'Ermita la Mare de Déu de la Pietat i passejar-la pels carrers i places tots els anys acabats en 4 i en 9.

Ulldecona no és un cas aïllat. A Morella, seguint la promesa feta a la Mare de Déu de Vallivana, fa tres-cents anys que continuen la tradició celebrant les Festes Sexennals. A Alcanar també tenen unes Festes Quinquennals en honor a la Verge del Remei. I justament cada 30 anys coincideixen les festes dels tres pobles, la propera ocasió serà el 2024.

Són festes en que el l'esforç i el sacrifici agafen protagisme i tothom treballa conjuntament per engalanar els carrers amb flors, catifes i altres objectes. Prèviament s'ha netejat i arreglat façanes. Ulldecona canvia de cara durant uns dies i ofereix el millor de sí mateixa a tothom qui vulgui visitar-la. Us animeu ?