dilluns, 1 de juliol de 2013

Cada dia marxen de les Terres de l'Ebre 13 joves en busca d'un futur millor

Conjuntament la JSC i el PSC de les Terres de l’Ebre hem presentat avui una moció que entrarem als ajuntaments del territori en què denunciem la situació d’emergència social que pateix la joventut i on proposem un seguit de mesures per fer front a les preocupants dades d’atur juvenil. "Cada dia són 13 els joves de les Terres de l’Ebre que han de marxar fora, a altres indrets de Catalunya, d’Espanya, i fins i tot d’Europa, a la recerca d’una oportunitat, per lluitar pel seu futur” denunciava el company portaveu de la JSC, Roger Ripoll. En total, al territori hi ha més de 5.100 joves entre 16 i 35 anys sense feina.


La moció busca el compromís dels municipis per fer front a aquestes dades darrere les quals s’amaga un important risc d’exclusió laboral desencadenant en exclusió social. Per això, proposem diverses accions que els governs locals poden tirar endavant perquè els joves tinguin una oportunitat als nostres pobles. Entre altres, incentivar els plans d’ocupació per fer contractacions des dels Ajuntaments; la creació del projecte reempresa adreçat a joves emprenedores que vulguin continuar l’activitat d’algun negoci en marxa que estigui a punt de tancar; augmentar la dotació econòmica dels Programes de Qualificació Professional Inicial; la creació d'un Banc de Terres per facilitar el contacte entre els propietaris de parcel·les abandonades i els joves que vulguin treballar-les; la convocatòria d’un pla de contractació de personal docent i del tercer sector a l’atur com a agents de reforç escolar de l’Ajuntament per pal·liar les retallades de la Generalitat en l’àmbit educatiu; la convocatòria de places de monitoratge per a la programació dels mesos d’estiu i Nadal, i la creació d’una unitat específica per a l’acompanyament i la promoció del treball que tutelarà el seguiment de les convocatòries impulsades per l’Ajuntament i de guia posterior en la inserció del món laboral.

A més, la moció insta els ajuntaments, entre altres, a donar suport a la celebració del Ple Monogràfic sobre la situació de la joventut al Parlament de Catalunya, que se celebrarà el 25 de juliol, i a reclamar al govern català que posi en marxa un pla de xoc contra l’atur juvenil i que recuperi l’impost de successions, destinant els recursos recaptats anualment a la creació d’un fons destinat a l’anomenada herència universal que es dedicaria a cada jove que hagués acabat amb èxit els seus estudis obligatoris i que presentés un projecte acadèmic, professional o personal que es finançaria amb criteris progressius. També insta al govern a garantir la suficiència de recursos econòmics i humans per fer front a les necessitats de formació, orientació i intermediació laboral dels aturats/des, donant continuïtat laboral als orientadors del SOC.