divendres, 5 de setembre de 2014

Quinquennals d'Ulldecona, cita imprescindiblePotser molts no ho sabeu i altres ho han oblidat, intencionadament o no, però l’any 2010 després de mesos de gestions i treball per part de nombroses persones, entitats i institucions locals, les Festes Quinquennals d’Ulldecona van ser declarades Festa Tradicional d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya. Aquestes seran les primeres que celebrarem amb aquest distintiu. Vam rebre llavors el nomenament amb gran satisfacció pel reconeixement que significa com a poble i com a homenatge a tantes i tantes persones que les fan possible cada 5 anys des de la més absoluta discreció i amb una generositat immensa. 


Aquesta és una tradició transmesa de generació en generació i que ha assolit un caràcter identitari amb projecció nacional. Una tradició que té el punt de partida en el treball conjunt de tot un poble, amb la devoció a la Mare de Déu de la Pietat, però que va ja més enllà. Els temps canvien però el compromís continua viu, ho podreu comprovar a partir d'avui mateix, des del moment en que es baixa la Verge en peregrinació des de l'Ermita al poble i fins el 14 de setembre, 10 dies intensos. Per no fer-ho tampoc massa llarg, perquè podria escriure tres pàgines (i, a més, aquests són dies de bogeria en que sembla que s’acaba el món a Ulldecona) m’he atrevit a proposar-vos algunes activitats que no us podeu perdre, tant els d'aquí com els que vingueu de fora. Per cert, l’ordre no pressuposa importància, com tampoc exclusivitat, és a dir, que agafeu el programa i un a un, disfruteu de tots els actes, feu un esforç per multiplicar-vos i aneu a tot arreu perquè sinó després us en penedireu :-) Abans d'entrar en detall, dir-vos que acompanya aquesta entrada el cartell de les Festes, realitzat pel pintor Javier Bernal. En aquest enllaç ell mateix explica el procès d'elaboració d'aquesta magnífica obra.

1 - Un passeig tranquil (i llarg) per tots els carrers guarnits per a l’ocasió. No escatimeu temps, val la pena, descobrireu treballs magnífics fets amb total dedicació i amb tota clase de motius i materials. Els actes religiosos en honor a la Mare de Déu de la Pietat inclouen les processons que recorren tots i cadascún dels carrers d’Ulldecona, Valentins, barri Castell, Sant Joan del Pas i la Miliana. Una bona ocasió per donar la volta al poble i, així també, compendre el perquè d’aquestes festes especials i màgiques.

2 - Ball de Mantons: sens dubte l’acte amb més color de les festes d’Ulldecona. Amb mil paraules no en tindriem prou per definir-ho. Tradició, història, cultura popular … espectacular. Teniu dos cites a la Plaça de l’Esglèsia (dilluns nit el Ball adults i dijous nit el ball juvenil) a banda d’una altra una mica diferent com el ball infantil. Dies en que la jota pren en protagonisme amb la interpretació de la Banda, els balladors es retroben, intentem batre rècords de participació, lluïm els Mantons de Manila, les arrecades de les iaies, els ventalls ... Nit esperada i marcada en roig al calendari.

3 - Aprofita el viatge per conèixer el nostre patrimoni. Sota el lema “Ulldecona un passeig per la historia” tenim actius patrimonials, culturals i naturals dignes de ser visitats i que et permetran fer un recorregut per diferents èpoques històriques. Castell, oliveres mil.lenàries, poblats ibers, Centre d’Interpretació de l'Art Rupestre i pintures rupestre que són Patrimoni Mundial, nucli Antic i tants altres indrets. Enguany, dins el programa de festes, podem destacar en aquest àmbiti l'itinerari 'L'espai sagrat de l'Ermita de la Pietat: 8000 anys de rituals i identitat cultural', un recorregut guiat que ens permetrà comprendre la seva importància cultural i social en els nostres diez, una manera diferent de descobrir el patrimoni.

4 - Disfruta de la música. No hi ha festa sense música, és evident, i més al nostre poble. Imprescindibles les diverses desfilades dels Grallers, molt especialment durant la participativa i tradicional Trobada de Gegants d’aquest mateix dissabte; la 32ena Trobada de Bandes de Música, amb la participació de l’Associació Musical Senienca, la Banda Municipal d’Alcanar, l’Orfeó Ulldeconenc i la Banda de Música d’Ulldecona, que actuarà després de l’impressionant concert d’quests estiu a l’Auditori de Barcelona; l’esperat concert de Pepet i Marieta, la cita a l’Ermita de la Pietat amb Mossén Bramit Morera i Els Morts, Garatge victorià ieié, Animalístic i el Dj Goodfella i les millors orquestres als balls del poliesportiu. O la música (i també la resta d'activitats) que a diversos indrets sonarà dimarts a la nit en la segona edició del Shopping Night amb un moviment imparable del teixit tant cultural com comercial del municipi que surtirà al carrer per oferir-nos la seva millor imatge, o la desfilada de carrosses del darrer dissabte, no acabaríem mai.

5 - Teatre i tardes de bous. Un dels actes que apleguen més gent durant les festes, siguin Quinquennals o no, són sens dubte, les tardes de bous, amb un programa dens i completat els darrers anys per la Penya Amics dels Bous amb activitats de tota classe. Tant si t’agraden com si no, has de passar una tarde a berenar/sopar per entendre l’afició. Aquest any però, la novetat l’acollirà Teatre Municipal Orfeó Montsià amb la representació de !Muuu! 2, una obra sobre el món de la tauromàquia amb la companyia Yllana. L’obra aborda l’anomenada “festa nacional” des d’un enfocament sarcàstic i tracta temes com el sentit de l'honor, el masclisme, la valentia, la pàtria i el maltractament animal. Serà dimecres dia 10 a les 23’30 de la nit organitzat per Ull de Teatre Grup Escènic. Més informació www.ulldeteatre.org

I a tot això li sumeu tots i cadascún dels actes preparats amb tant i tant esforç per part de nombrosses persones i entitats, a qui sens dubte, de tot cor, els falduts i faldudes els hem de dir: GRÀCIES ¡! Competicions esportives, activitats infantils, exposicions, concurs de dibuix, de pintura, de caricatures .. L'oferta és per a tots els gustos i edats. A tots i totes deixeu-me desitjar-vos MOLT BONES FESTES QUINQUENNALS ¡!!
 

0 comentaris: