dimecres, 12 de juny del 2013

Acord unànime al Parlament per substituir els combois ferroviaris a les Terres de l'Ebre i millorar les tarifes

A la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament hem debatut finalment avui dos propostes de resolució que vaig presentar fa un parell ed mesos entorn a la mobilitat a les Terres de l’Ebre i la substitució dels combois dels trens regionals. Totes dues han estat aprovades per unanimitat després de la transacció a la que s’ha arribat amb el grup de CIU, que havia presentat esmenes.

La primera proposta insta el govern a impulsar l’Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l’Ebre, la integració tarifària del seu àmbit territorial i a incorporar millores en els sistemes tarifaris dels serveis de transport públic al territori. En aquest sentit, cal recordar qel Pacte Nacional per les Infraestructures, referit a la mobilitat, i en els estudis del Pla Territorial de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, elaborats entre els anys 2007-2010, es fixaven objectius de millora en la mobilitat interna i externa del territori, establint el 2012 com data per a l’impuls de l’ATM i la implantació de la integració tarifària com a instrument per millorar l’eficiència econòmica i, el que és més important, abaratir el cost dels títols, dels bitllets de desplaçament, i això avui encara no ho hem assolit.

La segona proposta insta el govern a presentar en un termini màxim de tres mesos un calendari per a la modernització del parc mòbil adscrit als serveis regionals de les Terres de l’Ebre. Els trens regionals que enllacen les Terres de l’Ebre amb la resta de territoris es van posar en funcionament fa més de 20 anys i són els combois més antics que continuen fent viatges, fet que augmenta el greuge de discriminació de les Terres de l’Ebre, sumat a la insuficiència de freqüències o a l’excés de temps dels trajectes, per anomenar algunes altres de les qüestions pendents de resoldre. Cal celebrar, per tant, aquesta unanimitat i esperar resultats els més aviat possible per resoldre el tema.