divendres, 9 d’octubre del 2009

CANVIS PER AVANÇAR


Escrivia l’any passat amb motiu de Fira de Sant Lluc d'Ulldecona que la difícil situació econòmica ens havia fet endarrerir els canvis que la Fira Multisectorial necessitava per continuar sent referent a nivell territorial i per continuar tenint resultats positius per a expositors, per a empreses, comerços i ciutadania en general. No va ser possible l’any passat i tampoc aquest any, pel mateix motiu, per la situació econòmica. Apostàvem llavors, i ho continuem fent ara, per una progressiva especialització del certamen. Davant d’aquesta situació, fa uns mesos vam pendre la difícil decisió de descansar en aquesta ocasió.

Al mateix temps, però, emprenem una altra iniciativa que sabem que tindrà continuïtat i que podria ser l’embrió d’aquesta especialització de la que us parlava. Només el temps ens ho dirà. Es tracta de les Jornades d'Agrobiologia, Patrimoni i Paisatge, que hem presentat avui, amb el mercat agrobiològic i d’artesans, que estarà obert el 17 i 18 d'octubre, a la Plaça de l'Església, i que serà l’eix central d’aquesta aposta. S'enmarca aquí també la Jornada tècnica sobre olivicultura ecològica, els cursos de tast de vi, d'elaboració de conserves, el curs de xolocaltes i bombons artesans, els tallers de cuina infantils o les nombrosses degustacions gastronòmiques de productes de la nostra terra, com l'oli o embotits. Sortides i visites guiades als nostres actius patrimonials, l'estrena de la ruta dels 9 campanars o la xerrada sobre els 30 anys de la descoberta del poblat iber dels Castellets (o Ferradura), per posar alguns exemples. Us aconsello que llegiu atentament el programa.

Perquè decidim dinamitzar aquest sector, el de l’alimentació i l’agrícola, lligat al paisatge i el patrimoni, lligat també al turime i, per tant, al sector serveis? Per que sincerament creiem que tenim un potencial territorial molt important i molt potent en aquest camp. El món de l’alimentació no estarà mai en crisi, és una necessitat bàsica. La qualitat del què mengem ens preocuparà sempre. La protecció del nostre paisatge ha de ser prioritària. El nostre patrimoni, natural, arquitectònic o etnològic, és el llegat més preuat que ens han deixat els nostres avantpassats i hem de saber aprofitar-lo per continuar avançant sense destruir-lo, conservant-lo i donant-lo a conèixer. Dinamitzem així al mateix temps el sector turístic que vol dir al mateix temps sector serveis (forns, botigues, restaurants ... ). Una cosa ens porta a l’altra, tot entrelligat.

I tot això ho farem sense descuidar les Festes de Sant Lluc, amb activitats tant importants com la trobada de corals, organitzada per l'Orfeó Ulldeconenc, o les Jornades de Teatre, organitzades pel Centre Cultural Recreatiu (que, per cert, comencen aquest diumenge, demà si puc, us en parlaré). Per primer vegada també, tindrà lloc una exposició de vehicles d'època. En definitiva, un programa que no ens deixa temps per al descans.